Parmak ucunu kaldırmaya yarayan tendonun çeşitli sebeplere bağlı olarak hasarı sonrasında gelişir. Parmak ucu düşük duruma gelir ve parmak ucunu aktif olarak kaldırabilmek mümkün olmaz. Tendon yapıştığı yerden sıyrılabildiği gibi parmak ucu kemiğinden (distal falanks) bir parça da koparabilmektedir (avülsiyon kırığı).
Parmak ucu ekleminde ağrı ve parmak ucunu kaldırma güçlüğü ile kendisini gösterir. Tırnak yatağı da hasar görebilmektedir. Muayene ile ve yapılacak direk röntgen incelemesi ile tanı konabilmektedir.
Çoğu hastada parmak ucunu kalkık pozisyonda tutmaya yarayan aparatlar (mallet finger ateli) kullanılarak başarılı şekilde tedavi yapılabilmektedir. Yaklaşık 6-8 haftalık tedavi süreci gerekli olduğundan hastalar bu ateli kullanarak günlük hayatlarını yaşama konusunda önerilenlere uymalıdırlar. Büyük kemik parça kırıklarının eşlik ettiği yaralanmalarda, ameliyatsız tedaviler ile sonuç alınamayan uyumsuz hastalarda ameliyatla tedavi de başarılı sonuçlarla yapılabilmektedir.
Basit hareketler sonrasında bile oluşabilen bu yaralanmaların tanısı ve erken dönemde tedavisi için hızlıca ortopedi uzmanı görüşüne başvurulmalıdır.