El ya da üst ekstremitedeki normal olmayan her şişlik tümör olarak değerlendirilmeli ve en erken zamanda inceleme altına alınmalıdır. Her şişlik kanser demek değildir ve özellikle eldeki kitleler çoğunlukla iyi huylu olarak seyretmektedir. El ve üst ekstremitede bir çok doku tipi olduğundan çeşitli tümörler görülebilmektedir.
El ve bilek çevresinde en sık rastlanılan şişlikler ganglion kistleridir. Bu kistler genellikle bir eklemden kaynaklanır ve eklem çevresindeki zayıf bölgelerden cilde doğru ilerleyerek şişlik şeklinde kendisini gösterir. Sert ve içi sıvı doku bir kitledir. Sadece gözlemden cerrahi tedaviye kadar değişen yelpazede tedavi seçenekleri mevcuttur.
Dev hücreli tendon kılıfı tümörleri ikinci sık olarak görülen kitlelerdir. Bu kitleler gangliondan farklı olarak katı karakterdedir. İyi huylu yavaş büyüyen kitlelerdir ve genellikle cerrahi yöntemle başarılı şekilde tedavi edilirler.
Epidermal inklüzyon kistleri de iyi huylu, hemen cilt altında yer alan içi keratin ya da mumsu bir materyal ile dolu bir kitledir. Kendiliğinden gerileyebilmekte yada küçük müdahalelerle tedavi edilebilmektedir.
Tırnak yatağını ilgilendiren ve çok ağrılı olarak seyreden glomuş tümörleri, hastalarda parmak kullanımını ileri derecede kısıtlayarak günlük hayatı zorlaştırmaktadır. Mikrocerrahi teknikler kullanılarak yapılan müdahalelerle başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
Genel olarak tüm kitlelerin incelemesi için röntgen, BT ve MR kullanılmaktadır. Şüpheli doku varlığında biyopsi yapılabilmektedir. Vücutta kitle varlığında bu kitlenin vücuttan uzaklaştırılması en iyi tedavi seçeneği olmakla beraber, hastalar kitlenin iyi huylu olduğunu öğrendiğinde kitle ile yaşamayı seçebilmektedirler. Fakat kitlede ağrı, renk değişimi ve büyüme gibi değişikliklerin varlığında tekrar değerlendirme ve cerrahiye yönelme gerekebilmektedir.