Omuz Çıkıkları
Vücudun en hareketli eklemi olan omuz ekleminin çoğu kez çevresindeki destekleyici yapılara da zarar vererek kürek kemiğindeki yuvadan (skapula-glenoid) çıkmasıdır.
Tanı ve Tedavi
Çıkıklar genel vücut esnekliği fazla olan, kemiksel yapıda varyasyonları olan bireylerde genellikle temas olmadan yapılan aşırı hareketlerde olurken normal popülasyonda sıklıkla travma sonucu oluşur. Genç yaşlarda olan çıkılardan sonra tekrarlama sıkılığı yüksek oluğundan eşlik eden yumuşak doku ve kemik yaralanması açısından mutlaka bir ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Mümkün olduğunca hızlı müdahale edilmesi gereken bir yaralanma olan omuz çıkıkları sıkılıkla ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Tekrarlayan durumlarda ve sporcularda ameliyat ile tedavi gerekebilmektedir. Ameliyatlar artroskopik yöntemlerle yapıldığından kişinin normal hayata dönüşü hızla sağlanabilmektedir.
Tedavi Sonrası
Ameliyat sonrası dönemde kısa süreli hareket kısıtlamasını takiben hızla fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinden destek alınarak mümkün olan en kısa sürede omuz ekleminin fonksiyonlarının normale dönmesi sağlanır.
Önlemler
Omuz çıkıklarının engellenesi için travmalardan kaçınmak, omuzu ani şekilde baş üzerinden arkaya doğru zorlayacak hareketlerden (bir cisim fırlatmak gibi) kaçınmak ve şüphelenildiği anda bir ortopedi uzmanı kontrolünden geçmek önemlidir.