Dirsek iç arka bölümünden geçen ulnar sinir dirsek bölgesinden geçerken bazı özel anatomik yerleri kat ederek kendi kanalında seyreder. Ulnar sinir elde 4.(yüzük) ve 5.(serçe) parmak duyusunu alırken ince hareketleri yapmamızı sağlayan eldeki özel kaslarında hareketini sağlamaktadır. Dirsek bölgesindeki küçük travmalar sonrasında 4. Ve 5. Parmaklarda yayılan elektriklenme ve uyuşma bu sinirin darbe alması sonucunda gelişmektedir.
Dirsek eklemini 90 derecenin üzerinde katlı pozisyonda uzun süre tutma ve bu pozisyonda kullanma, dirsek iç ve arka kısmını bir yere dayamak suretiyle yapılan tekrarlayıcı travma ve dirsek anatomisindeki bazı değişiklikler nedeniyle sinirde sıkışma görülebilmektedir. Elde 4. Ve 5. Parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve zayıflık, el ile ince hareketleri yapmada zorluk sinir sıkıştırmasını düşündürmektedir. Şikayetler dirsek uzun süre katlı pozisyonda tutulduğunda artış gösterebilmektedir.
Yapılacak muayene ve testler sonucunda karpal tünelde sıkışma saptanan hastalarda sıkışma miktarı az olduğunda fizik tedavi, atel kullanımı, günlük aktivite modifikasyonu uygulamalarından faydalanılabilmektedir. Orta ve ileri seviye sıkışmalarda cerrahi yöntemle dirsek iç ve arka kısmından yapılan küçük bir insizyon ile mikroskop kullanılarak kanal gevşetmesi ve sinirin daha rahat olabileceği bir pozisyona transferi sağlanabilmektedir.
Tekrarlayan travmalardan kaçınma ve dirseği bükülü pozisyonda uzun süre tutmaktan kaçınma kübital tünel sendromunun gelişimi yavaşlatılabilir yada engellenebilir. Belirtilen şikayetlerin varlığında gecikmeden ortopedi uzmanı kontrolünden geçmek gerekmektedir.